Ekonomik küreselleşme ile birlikte rekabet koşullarının her geçen gün daha da sertleştiği günümüz dünyasında, işletmelerin varlıklarını koruyabilmeleri ve büyüyebilmeleri için profesyonel yöntemleri benimsemeleri neredeyse bir zorunluluk. İşletmelerde stok yönetimi de bu profesyonel yönetim araçlarından biri. Üretim yapan işletmelerin, bu faaliyetlerine devam edebilmek için ellerinde bulundurdukları hammaddeler ve mamuller stok olarak tanımlanır. Stokların tükenmesi üretimin durmasına, fazla olması da farklı yönlerden maliyetlerin artmasına neden olur. Bu yüzden de işletmelerde etkin bir stok yönetimine gereksinim duyulur. Peki stok yönetimi nedir, neden önemlidir?
İşletmelerin üretim yapmak için ellerinde bulundurdukları hammaddelerin, yarı mamullerin ve mamullerin üretimi aksatacak kadar azalmaması ya da maliyetleri artıracak kadar çoğalmaması adına dengede tutulmasıdır. Ayrıca stoklu toptan ve perakende satış yapan işletmelerin depolarında yer alan ürünler de stok yönetiminin tanımına dahil edilebilir. Bu noktalarda satışların kesintiye uğramaması için stok yönetimine gereksinim duyulur. Stok yönetiminin tarihçesi oldukça eskiye dayanır. Ancak stok yönetim programı yazılımları günümüzde eski yöntemlerin yerini almıştır.
Gerek üretici işletmeler gerekse de toptan ve perakende satış yapan işletmeler açısından stok yönetimi büyük önem taşır. Stok yönetimi neden önemlidir sorusuna, maddeler halinde aşağıdaki cevaplar verilebilir.
Etkin stok yönetimi yapmayan üretim işletmelerinde, beklenmedik anlarda hammadde stoğu tükenebilir. Bu durum üretimin durmasına ve müşteriler karşısında marka imajının zedelenmesine yol açar. Toptan ve perakende satış işletmelerinde de müşterilerin talep ettikleri ürünlerin tükenmesi, marka imajının zarar görmesine ve müşteri kaybına yol açabilir.
Başarılı bir stok yönetimi, gereğinden fazla ürünün depolanmasını engeller. Bu da depolama maliyetlerinin azalmasını sağlar. Ayrıca hammaddelerin plansız olarak gelmesinden dolayı ortaya çıkan nakliye giderleri de stok yönetimi ile minimize edilir.
Üretimi sürdürecek kadar stoğa sahip olan işletmeler, ani fiyat değişikliklerinden de kolay kolay etkilenmez. Kur ya da daha farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen fiyat değişiklikleri, stoksuz çalışan işletmelerin zarar etmesine ve hatta iflas etmelerine dahî sebebiyet verebilir.
El ile yapılan geleneksel stok yönetiminde, stokların sayımı ve kontrolleri de manuel olarak yapıldığı için zaman zaman hatalarla karşılaşılabilir. Depo stok yönetimi programı ise tamamen bilgisayar destekli olduğu için minimum hata riski taşır. İlginizi çekebilir: Hata türleri ve etkileri analizi nedir?
Günümüzde stok yönetimi için program çözümleri arayanların tercih edebilecekleri pek çok alternatif mevcut. Dijital dönüşüm çözümleri ile işletmelerin gereksinimlerini, müşteri memnuniyeti çerçevesinde karşılamaya çalışan Gözde ITS işletmelerde stok yönetimi için de çeşitli çözümlere sahip. Netsis ERP bu çözümlerin ilki. Logo Yazılım tarafından geliştirilen ve tam adı Logo Netsis 3 Enterprise olan bu yazılım ile büyük ölçekli üretim işletmelerinde ve holdinglerde, verimliliğin maksimum düzeye ulaşması hedefleniyor. İşletmelerin gereksinimlerine göre özelleştirilebilen Netsis ERP ile işletmeler için tüm alınan, satılan, üretilen stokların stok ve depo yönetimi yapılabilir.
Gözde ITS tarafından sunulan diğer bir stok envanter yönetimi çözümü olarak Bimser Beam’dan bahsedilebilir. Bimser Beam ile işletmenin stok yönetiminin yanı sıra tüm varlıkları ve iş süreçleri kontrol altına alınabilir. Bunun dışında;
• Yedek parça malzemelerinin depo ve stok yönetimi,
• Demirbaş yönetimi,
• Zimmet takibi,
• Garanti takibi,
• Amortisman hesaplama,
• Varlık analizi
• Raporlama
bu programın sunduğu kolaylıklardan yalnızca birkaçı.
Siz de etkin bir stok yönetimine geçmek için Gözde ITS ile irtibata geçebilir, işletmeniz için en uygun çözümü kolayca bulabilirsiniz. Avantajlı fiyatlardan yararlanmak ve demo talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.