Düzeltici Önleyici Faaliyet özellikle kalite departmanlarında sıkça duyulan bir terimdir. Üretimi tamamlanmış ve kalite yönetim birimlerince çeşitli testlere tabi tutulması sonucu nihai ürün üzerinde tespit edilen uygunsuz sebep veya durumların düzeltilmesi için yapılan faaliyetlerdir. DÖF Nedir, DÖF neden açılır gibi sorularınızın cevaplarını sizler için derledik.
Küreselleşen dünyada, ticari işletmelerde rekabet güçlerini artırmak, rakiplerine karşı avantaj yakalayabilmek için çağın gereksinimlerine ayak uydurmak durumundadır. Bu noktada özellikle büyük ticari işletmeler için olmazsa olmazlar arasında yer alan dijital yönetim çözümleri de daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.
Dinamik bir yapıya sahip olan ve güncel tutulması önem arz eden kalite yönetim sistemlerinin potansiyel ya da saptanmış uygunsuzluklarının tespit edilmesi ve ortadan kaldırılarak iyileştirilmesi de Düzenleyici Önleyici Faaliyet (DÖF)’leri ortaya çıkarmıştır.
Düzeltici önleyici faaliyet yönetimi en özet tanımı ile işletmelere uygunsuzlukları kayıt altına almayı ve etkin yönetim avantajı sunmaya yaramaktadır. DÖF ile alınan aksiyonları anlık takip edebilir, istenilen akış ve onay adımlarını tanımlayabilirsiniz. Yine DÖF sistemi sayesinde, bildirim, inceleme ve sonuç raporu şablonlarını tanımlayarak, raporlamalar yapabilirsiniz. DÖF sistemine geçmek isteyen işletmeler için, bu sistemin bir bileşeni olan önleyici faaliyet nedir sorusu da en çok merak edilen konuların başında gelmektedir.
Önleyici faaliyet, işletmelerdeki potansiyel uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için yapılan ya da düzenlenen faaliyettir. Düzeltici faaliyetten farkı ise, düzeltici faaliyet aynı hatanın tekrara düşmesini engellemek için yapılırken önleyici faaliyet, hata oluşumunu önlemek için yapılmaktadır.
Şirketlerin sürdürülebilirliğini sağlaması için hedef belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak için izlemesi gereken yollar vardır. Kaliteli ürün üretimi ve bunun sürdürülebilirliği de Düzeltici Önleyici Faaliyetlerin düzenli olarak yapılması, takibi ve gerekli aksiyonların bütünsel bazda alınması ile sağlanabilir. Bunun için de işletmelerde sağlıklı işleyen bir sistem yapısının oluşturulması ve çalışanların sisteme entegre edilmesi gerekir. Bimser QDMS Entegre Yönetim Sistemi de, şirketlerin hedeflerinin gerçekleştirilmesi noktasında en önemli çözüm ortağı olmaktadır.
QDMS Düzeltici Önleyici Faaliyet ile daha kurumsal bir yapıya kavuşabilir, işletme içerisinde kişilere bağlı kalmadan, sağlam temeller üzerine oturtulmuş sistem yaklaşımı ile hareket edebilirsiniz.
QDMS Kalite Yönetim Sistemi, değişen şartlara uyum sağladığı gibi kişilere bağlı kalmadan yönetim imkanı tanımakta ve tarayıcıdan bağımsız çalışma özelliği ile kullanıcılarına internet olan her yerden yönetim imkanı tanımaktadır.
Gözde IT Solutions çözümlerinden QDMS ve QDMS modülleri için daha detaylı bilgi alabilir, demo talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.