Şirketlerin en önemli ve gerekli faaliyetlerini bir düzen içinde ele alması süreç yönetimiolarak tanımlanır. Tüm işlerin ve uygulamaların organize edilmesi ve sonuca ulaştırılması için iş süreci yönetimi, şirket yönetiminin de en önemli kavramları arasında yer almaktadır. Süreç yönetimi, şirketin gerekli gördüğü aşamalarda nasıl bir süreç izlemesi ve yönetmesi gerektiği ile de ilgilenir. Sürekli aşamalar ve adımlarla ilerleyen bir şirket, mutlaka bu süreçleri yönetebilecek bir analiz, değerlendirme ve uygulama alt yapısına sahip olmalıdır. Bununla birlikte süreç yönetimi nasıl yapılır ve prensipleri nelerdir gibi konularda cevabı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Gözde IT Solutions olarak bu yazımızda, süreç yönetimi hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
Süreç Yönetimi Nedir?
Süreç yönetim yazılımıyla, şirketlerin faaliyetlerinin birbiri ile bağlantılı süreçlerin düzenlenmesi ve belgelendirilmesi süreçlerini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra performans ölçümlerinin yapılması gibi çalışmaları da içeren aşamalardan oluşur. Süreç yönetiminde süreçler, sektörlere göre farklılık gösterir. Bu doğrultuda süreç yönetimi için farklı yöntemler mevcuttur. Süreç yönetimi doğrultusunda sektöre özel şablon kullanımı ve yöneticiler ile çalıştay düzenlenmesi gibi süreçler ele alınır. Bununla birlikte yürütülen faaliyetlerin ya da operasyonların kayda alınması da süreç yönetimi kapsamındadır. Süreç modellerinin hazırlanması, şirkete veya sektöre özgü süreç belgelerinin düzenlenmesi gibi çalışmalar da süreç yönetiminin içeriğinde yer almaktadır.
Süreç Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?
Süreç yönetiminin gerçekleştirilmesi için önemli etkenlerden biri dijitalleşme süreçlerini benimsemektir. Süreç yönetiminde çeşitli yazılımlarla istenilen ya da ihtiyaç duyulan sonuçlara ulaşmak mümkündür. Bununla birlikte süreç yönetiminde kullanılan bazı yazılımsal araçlar da aşağıdaki gibidir:
Süreç akışlarını kurgulamaya olanak tanıyan ofis yazılımları
Performans hesaplama programları
Süreç yönetimini kapsayan özel profesyonel yazılımlar
Yürütülen süreçleri modelleyen ve kodlayan yazılımlar
Süreç akışını otomatik ölçen yazılımlar
Süreç yönetiminin bazı özellikleri mevcuttur. Bu özellikler, başarılı süreçleri de ortaya çıkarabilecek yönetim prensiplerini içermektedir. Ayrıca süreç yönetiminde bir şirket yöneticisi, belli bir düzen veya hiyerarşi olmadan süreç yönetimini etkinleştiremez. Süreç yönetiminin temel adımları ise her detayı göz önüne almak için gerekli adımları kapsar. Planlama, değerlendirme ve analiz gibi şirketin en önemli veri ve bilgilerinin depolandığı aşamalar, sürecin doğru yönetiminde büyük öneme sahiptir. Süreç yönetiminin özelliklerinden biri de her birim çalışanının süreçte yer alması olarak ifade edilmektedir. Tek tek kendi birimlerindeki süreçlerde yer alan çalışanlar, süreç yönetiminde de bir ekip hâlinde görev almaktadırlar. Her bir departmanın yetkili yöneticisi, şirket yöneticileriyle bir araya gelerek sürecin nasıl işleyebileceği hakkında görüşlerini belirtir.
Süreç Yönetimi Prensipleri Nelerdir?
Süreç yönetiminde temel amaç, süreçlerin periyodik olarak takip edilmesini içerir. Süreçlerin tasarımından sürdürülmesine, müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasından değerlendirme ve analizine kadar birçok kriterin ele alındığı yönetim modeli süreç yönetimidir. Süreç yönetiminin temel prensipleri ise aşağıdaki gibidir:
Süreçler; personeli, prosedürleri, malzemeleri ve ekipmanları içerir.
Süreçlerin başarısı, süreç yönetiminin başarılı olması ile ilişkilidir.
Süreç performansı ve süreçlerin iyileştirilmesi için süreçlerin işleyiş biçimlerinin, o sürece uygun olarak tasarlanması son derece önemlidir.
Süreç yönetiminden sorumlu çalışanlar, mevcut süreçlerin durumlarından ve performansından sorumludur.
Gözde IT Solutions olarak bu yazımızda, süreç yönetim yazılımı konusunu ele aldık. Amacımız, iş etki analizi ve risk analizi ile ürünlerin maksimum performans ile tüketiciye ulaşmasını sağlayarak gelecek referanslarda da olumlu dönüşler almanıza yardımcı olmaktır. Daha fazla bilgi ve ücretsiz demo talebinde bulunmak için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.