Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi iş dünyasında da dijital dönüşümü neredeyse bir zorunluluk haline getirdi. Geleneksel yöntemlerle iş takibinin ve yönetiminin mümkün olmadığı günümüz dünyasında artık işletmeler iş zekası araçları kullanarak çok daha efektif bir şekilde yönetilebiliyor. Birden fazla üçüncü taraf bilgisayar programı kullanan işletmelerde, verilerin tek bir kaynağa kanalize edilmesi ve buradan kontrol edilmesi büyük bir ihtiyaç. Sap entegrasyonu da tam olarak bu noktada devreye giriyor.
Büyük çaplı işletmelerde birden fazla departman bulunur ve her departman da kendi faaliyetlerini yürütebilmek için çeşitli programlardan faydalanır. Bu durum, yöneticiler için işletmenin takibinin zorlaşmasına neden olur. Sap entegrasyonu ise işletme içerisinde kullanılan tüm programlardaki verileri, tek bir veri tabanında birleştirir. Bu entegrasyon sayesinde aynı zamanda farklı departmanlar arasındaki iletişim ihtiyacı da karşılanmış olur.
Sap entegrasyonu işletmelere sağladığı yararlar nedeniyle büyük öneme sahip. Bu entegrasyon, her şeyden önce işletme içerisinde süreçlerin optimize edilmesine yardımcı olur. Üretim, denetim ve yönetim gibi süreçlerinin birbirlerine bağlanmasına olanak tanıyan Sap entegrasyonu, yönetimin profesyonel hale gelmesini sağlar. Bu entegrasyonu önemli kılan bir diğer özelliği ise farklı uygulamalara ait uygulamaların harmanlanmasına olanak tanımasıdır. İK, satış ve pazarlama gibi departmanlarda kullanılan uygulamaların sunduğu özellikler, Sap entegrasyonu sayesinde farklı departmanlar için de kullanılabilir duruma getirilebilir. Bu da BT mimarisinden alınan verimin artışı anlamına gelir.
İşletmeler Sap verilerini genellikle farklı iş zekâsı uygulamaları ile birlikte kullanır. Daha işlevsel özellikler yakalayabilmek ve daha yüksek potansiyeller yaratmak için başvurulan bu uygulamalar arasında Qlik ürünleri de ön plana çıkar. Qlik Sense, Sap sistemlerinden ve diğer sistemlerden elde edilen verilerin daha iyi anlaşılabilmesi için hızlı, esnek, görsel raporlama ve farklı analizlerin gerçekleştirilmesini sağlar. İşletmeler için Qlik Sense ile Sap entegrasyon yapmanın sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir: · Qlik Sense kullanılarak Sap sistemindeki veriler görsel olarak analiz edildiğinde, Sap sertifikasının ek güvencesi sağlanır. Bu da veri analiz neticesinde elde edilen sonuçların güvenilirliğinin daha da artması anlamına gelir. · Qlik’in ilişkisel modeli, SAP Erp, SAP BW ve HANA’dan alınan verileri SAP dışı sistemlerden gelen verilerle Qlik Sense uygulamalarında birleştirir. Ayrıca grafiksel, sihirbaz tabanlı işlevsellik, birden fazla veri kaynağını ve çok sayıda dosya türünü destekler. · Qlik Sense sayesinde Sap bileşenlerini tekrar tekrar kullanabilmek mümkün. Üretkenliği artırmaya yardımcı olan bu durum, farklı veri tabanlarında yapılmış olan işlemlerden de yararlanılabilmesini sağlar.
Qlik Sense ve Qlik View kullanarak Sap entegrasyonu yapmak, yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra daha pek çok avantaj da sağlar. Ancak bu işlemin de pek çok zorluğu bulunur. Özellikle IT departmanı yeterince güçlü olmayan işletmelerde, Qlik Sense ve Qlik View ile yapılmaya çalışılan Sap entegrasyonları, istenmeyen şekillerde sonuçlanabilir. IT bakımından yetersiz olan işletmelerin bu noktada teknik destek almaları, daha başarılı sonuçlar elde edebilmeleri adına önem taşır. Gözde ITS, deneyimli teknik ekibi ile Qlik Sense ve Qlik View kullanarak Sap entegrasyonu yapmak isteyen firmalara yönelik destek hizmetleri sağlıyor. Siz de işletmenizi Sap entegrasyonları ile bir adım ileriye taşıyabilmek için Gözde ITS’nin çözümlerinden ve teknik ekibinden yararlanabilirsiniz.