KPI (Temel Performans Göstergeleri) Nedir? KPI Nasıl Hazırlanır?
Nisan 3, 2023
1142 views
0
KPI nedir, nasıl hazırlanır sorularınızın cevaplarını yazımızda bulacaksınız Gözde IT Solution olarak sunduğumuz çözümlerimizden biri olan KPI (Temel Performans Göstergeleri) ile ilgili merak edilen pek çok farklı soru var. KPI, iş dünyasında en çok kullanılan iş çözümlerinden bir tanesidir. Temel performans göstergeleri, stratejik hedeflere bağlı olarak firmadaki eksiklerin görülmesini ve stratejide gerekli değişikliklerin yapılmasını sağlamaktadır.
KPI (Temel Performans Göstergeleri) Nedir?
KPI nedir, tanımına baktığımızda; KPI ya da Temel Performans Göstergesi, bir kişinin ya da kuruluşun bir hedefe ulaşırken ne kadar başarılı olduklarını gösteren ölçülebilir bir değerdir. Kurum içerisinde KPI’lar farklı departmanlara, çalışanlara ve stratejilere göre değişebilir.İşletmenizin performansını, zaman yönetimini, harcanan maliyeti ve alınan çıktıları ölçmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Temel performans göstergeleri, yapılan çalışmaların hedeflere ulaşma yolunda olup olmadığı belirlenir ve stratejilerde değişiklikler yapılabilir. Temel performans göstergeleri, finans, pazarlama, satış, üretim ve bütün alanlarda kullanılabilir ve işletmenin stratejik düzeyde ilerlemesine yardımcı olur.
KPI Nasıl Hazırlanır?
KPI nedir, sorusuna yanıt bulduysanız KPI nasıl hazırlanır ve nasıl belirlenir, detaylı olarak inceleyelim.
Şirketinizin hedefleri doğrultusunda yaptığınız çalışmalar için oluşturduğunuz KPI’lar işinize ve hedeflerinize özgü olmalıdır. Hedeflerinizle alakalı olmayan KPI’lar gereksiz harcamanıza neden olur. Her performans göstergesi iş tanımına, hedefe bağlı olmalıdır.
KPI nedir, tanımında bahsettiğimiz gibi KPI’lar kolay anlaşılabilir olmalıdır. Bu sayede işletmedeki herkes buna göre hareket edebilir.
İşletmeniz ve müşterileriniz değiştikçe, temel performans göstergelerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir.
Gerektiğinde temel performans göstergelerini değerlendirmek ve bunlarda değişiklik yapmak için planınız olmalıdır.
İş zekâsı, kullanıcı ve işlem verileri ölçüm yapmayı kolaylaştırır. Karmaşık ve gereksiz olan bilgiler içerisinde kaybolmadan KPI (temel performans göstergeleri) hazırlamalısınız.
KPI metrikleri, firmaların farklı departmanlarda ve işlemlerde kullanılabilir. KPI türleri, stratejik, operasyonel, işlevsel olarak farklı gruplara ayrılabilir. Bu sayede performans ölçüm göstergelerini stratejinizi kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Bu süreçler içerisinde KPI metrikleri nasıl belirlenir?Finansal metrikler, firmanın finans hedeflerine bağlı temel performans göstergeleri genellikle gelir ve kar marjlarına odaklanır. İçerisinde maliyetler, ciro, kar dengesi gibi muhasebe ve finansı ilgilendiren metrikler bulunur.Müşteri metrikleri, satış ve pazarlama alanında yapılan çalışmaların ölçümlenmesinde kullanılır. Yeni çağrı talepleri, müşteri temsilcilerin performansı, ortalama yanıt ve çözüm süresi gibi metrikler bulunur.Süreç performans metrikleri, görevlerin nasıl gerçekleştirildiğini ve süreç, kalite veya performans sorunları olup olmadığını analiz eder. Üretim verimliliği, hata oranı, kalite oranı gibi metrikler bulunur.KPI metriklerini en etkili şekilde kullanmak için hedeflerinizi, çalışanlarınızı, üretim ve satış gibi süreçleri iyi analiz etmeli ve tüm verileri bir araya getirmelisiniz.
KPI Metrikleri Şirketler İçin Neden Önemlidir?
Performans ölçümleri her şirket için fayda sağlar. KPI metrikleri şirketler için neden önemlidir;
KPI (temel performans göstergeleri), çalışanları ortak bir hedef doğrultusunda bir araya getirir ve hedefe ulaşma sürecinizi kolaylaştırır. Şirket içerisindeki iletişim arttığı için çalışan performansında verimlilik artış gösterir.
Performansa dayalı bir satış ya da pazarlama bir strateji oluşturmak verimliliği, üretkenliği ve karlılığı arttırır.
Şirketinizde departmanların ve yöneticilerin daha fazla sorumluluk almasını sağlar. Performans ölçümleri, şirketinizde daha çok veri toplamanızı sağlarken boşa zaman harcamanızın önüne geçer.
Şirketlerde, KPI metriklerini verimli ve doğru kullanmak için yazılım desteği kullanılabilir.
KPI özellikleri ve önemli olduğu noktalar bunlardır, Gözde ITS ile satış öncesi ve satış sonrası eğitimlerle bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.