Kurumsal sürdürülebilirlik, iş stratejileri üzerinde önemli bir konuma sahiptir. Bu süreçte çevresel, kültürel ya da mali düzeyde tüm detaylara odaklanılır. Bununla birlikte kuruluşun uzun sürede paydaş değeri yaratmasına yardımcı olur. Geliştirilen stratejiler, uzun vadeli ve verimli bir çalışma formu oluşturmanıza olanak tanır. Bu durum, çalışan gelişimi açısından da oldukça önemlidir.
Genellikle işletmeler, kısa süreli bir ekonomik anlayışa sahiptir. Bu tür bir anlayışın sürdürülemez olduğu geç de olsa anlaşılır. Finansal amaçlara ulaşmaya çalışırken geliştirilen stratejilerin çevresel ya da sosyal düzeydeki etkilerini göz ardı eden işletmeler, ciddi problemler yaşayabilmektedir. Bununla birlikte etkili bir kurumsal sürdürülebilirlik politikası oluşturmak gerekir. Gözde IT Solutions olarak bu yazımızda, kurumsal sürdürülebilirlik hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
Kurumsal sürdürülebilirlik politikası oluşturmak için uygulamanız gereken çeşitli adımlar vardır. Bu nedenle çevresel, sosyal ve ekonomik konuların birlikte değerlendirilmesi gerekir. Çevresel sorunları ele almak için atıkları, karbon ayak izi ve su kullanımını azaltan planlar oluşturulması mümkündür. Bu değişiklikler yalnızca şirketin kendi tesislerinde uygulanmamalı aynı zamanda tedarik zincirinin tamamını kapsayacak biçimde uygulanmalıdır.
Sürdürülebilirliğin sosyal yönü ise çalışanlar, müşteriler ve yerel topluluklar dahil olmak üzere insanlar üzerindeki etkisiyle ilişkilidir. Sosyal açıdan sürdürülebilir bir şirket, fırsat eşitliğini, insan haklarını ve etik emeği dikkate alır. Bir diğer önemli sosyal sürdürülebilirlik ise tedarik zincirinde yer alan herkese adil bir ücret ve güvenli bir çalışma ortamı sunulmasını sağlamaktır.
Ekonomik sürdürülebilirlik, olumsuz kültürel, sosyal ve çevresel etkilere neden olmayacak şekilde ekonomik büyümeyi sağlamayı hedefler. Bu durum, kamuya karşı şeffaflığı korurken, şirket içerisindeki sınırlı kaynakların kullanımını azaltır. Etkili bir ekonomi stratejisi, çevresel ayak izlerini azaltır. Bunun yanı sıra şirket gelirlerinin de artmasını sağlar. Ekonomik sürdürülebilirliği ele almak için en hızlı ve etkili yöntemlerden biri fosil yakıtları kullanmaktan yenilenebilir enerjiye geçmektir.
Kurumsal sürdürülebilirlik, işletmelerin tüm faaliyetleri, iş süreçleri ve operasyonları ile ilişkilidir. Şirketler, çevresel sürdürülebilirliği stratejilerinden biri haline getirdiğinde birçok çevresel problemin çözümü için çalıştığını da tüm paydaşlarına bildirir.
Sürdürülebilirlik kavramı, dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu kabul eder ve söz konusu kaynakların aşırı kullanımının azaltılmasını hedefler. Çevre bilincine sahip kurumların ortak çabalarıyla gelecek nesiller için bu kaynakları korunabilmektedir.
Kurumsal sürdürülebilirlik, görev tanımlarına ya da iş tanımlarına göre değişiklik gösterir. Bu durum, biraz da iş alanlarında kaynaklanmaktadır. Bir işletmenin kendi ihtiyaçlarından ziyade çevresel ihtiyaçlara yoğunlaşmak en önemli kriterler arasında yer alır. Sürdürülebilirlik alanında temel olarak üç konu vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sürdürülebilir ekonomi sistemi ile elde edilen kazanç ve etik değerler arasındaki dengenin kurulması hedeflenir.
Sürdürülebilirliğin bir diğer önemli alanı da sosyal konulardır. Bu konu, daha çok paydaşların toplumsal desteği arkasına alması ile ilgili bir konudur. Toplum merkezli bir üretim anlayışı benimsenmektedir.
Kurumsal sürdürülebilirliğin üçüncü konusu ise çevredir. Kurumların tasarruf etmeleri ve negatif çevresel etkileri azaltmaları açısında bu planlamalar son derece önemlidir. Özellikle büyük firmaların bu konudaki farkındalıklarının artması, kamusal itibarlarını artırmalarına yardımcı olur.
Gözde IT Solutions olarak bu yazımızda kurumsal sürdürülebilirlik konusunu ele aldık. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.