FMEA Nedir? Nasıl Kullanılır?

Çeşitli sektörlerde ürün geliştirme ve analiz için kullanılan FMEA’nın İngilizce açılımı “Failure Modes and Effect Analysis” olarak bilinir. Türkçe’ye “Hata Türü ve Etkileri Analizi” olarak çevrilmiştir. FMEA tekniği, otomotiv başta olmak üzere çeşitli sektörlerde ürün veya montajın doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğini test etmek için kullanılır. Ürünün fabrikadan son kullanıcıya hatasız bir şekilde ulaşması için yapılan en önemli testlerden biridir. Üretim sürecinde yaşanan aksaklıkları tespit etmek, üretim ve montajlama sürecini iyileştirmek ve maksimum performansı sağlamak için sıklıkla tercih edilen FMEA, kalite kontrol aşamalarına yenilikçi bir bakış açısı getirir.

FMEA Türleri Nelerdir?

FMEA, ürün ve sektör özelinde farklı metotlar ile uygulanabilir, bu nedenle üç farklı türü piyasaya sürülmüştür. FMEA’nın üç çeşidi aşağıdaki gibidir:

 1. Bütünleyici (MSR) FMEA Ürün değil de proje özelinde kurgulanan bu modelde FMEA yalnızca ürüne odaklanmaz, aynı zamanda çevresel sorunları da tespit ederek beklenmedik sorunları önlemek için tasarlanmıştır. Çalışma alanı özelinde meydana gelebilecek elektronik ve programlama arızalarını tespit ederek sistem ile koordine bir şekilde etki ve hata analizi gerçekleştirir.

 2. Tasarım FMEA Otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılan bu FMEA türü, aynı zamanda markaların Ür-Ge bölümlerinde yaygın bir şekilde tercih edilir. Banttan çıkan ürünün özellikleri ve fonksiyonlarının belirlenmesi, analiz edilmesi ve hata tetkiklerinin yapılmasını sağlar. Ürünün en iyi şekilde montaja gönderilmesinde önemli bir rol oynar.

 3.Proses (Süreç) FMEA’sı Özellikle montaj aşamasında tercih edilen Proses FMEA’sı, ürünlerin montaj aşamasını analiz ederek hata payı içeren detayları belirler ve süreci iyileştirmek için öneriler sunar. Yapısal analiz faktörünün baskın olduğu Proses FMEA’sı, üretim şartlarını iyileştirmeye yönelik teklifler sunarak tüm sistemi disipline eder. Bu sayede banttan çıkan ürünlere en kısa sürede ve en az hata ile ulaşılır.

FMEA’nın Üretim Sürecine Katkısı Nedir?

Hata Türü ve Etkileri Analizi, sektörün önde gelen yazılımlarını yenilikçi bir bakış açısıyla birleştirerek firma içerisindeki kalite kontrol süreçlerini dijitalleştirmek için tasarlanmıştır. Ürünün üretim ve montaj aşamasında karşılaşılması muhtemel sorunları belirleyerek bu sorunlara potansiyel çözümler üretir. Risk analizi raporu sayesinde şartların iyileştirilmesini sağlar, tasarım veya üretim süreçlerinin dijital bir yöntem ile gözden geçirilmesine imkân tanır. Gerçekleştirdiği risk analizi sayesinde üretim aşamasında karşılaşılabilecek potansiyel hataları optimize ederek ürün üzerinde dijital bir kontrol mekanizması kurar. Dijital olarak yürütülen hata ve tasarı süreci sayesinde üretim maliyetlerini düşürür, ürünlerin son performansını artırır. Üretim aşamasında karşılaşılan potansiyel hata ve aksamaların sebep olduğu ana sorunu tespit ederek alternatif çözüm üretmede rol oynar. Müşteri güvenliğinin artırılması amaçlanan Hata Türü ve Etkileri Analizi, aynı zamanda ürünlerin maksimum performans ile tüketiciye ulaşmasını sağlayarak gelecek referanslarda olumlu dönüşler almanıza yardımcı olur.

5. Versiyon FMEA ile Maksimum Kalite!

Açılımı Automotive Industry Action Group olan AIAG tarafından geliştirilen ve firmalara sunulan FMEA, beşinci kez yapılan geliştirmenin ardından otomotiv sektörüne kaliteli ve güçlü bir üretim süreci sağlamayı amaçlar. Haziran 2019’dan bu yana kullanılan 5. Versiyon FMEA sürümü, üretim ve montaj süreçlerini analitik veriler ile işleyerek hata payını sıfıra indirir.

Geliştirilmiş özellikleri ve iyileştirilmiş Hata Türü Analizi özelliği sayesinde süreçten alabileceğiniz maksimum verimi size sunan 5. Versiyon FMEA, otomotiv sektörünü dijital ile birleştirerek kullanıcıların can güvenliğini sağlar.

Gözde ITS, yılların kazandırdığı tecrübe ve nitelikli uzman kadrosu ile işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde entegre yazılım çözümleri sunarak yardımcı olur. Siz de QDMS ve FMEA sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, üretim süreçlerine sistematik ve analitik bir yenilik getirebilirsiniz.

BAŞA DÖN
Demo Talep Edin